Nőgyógyászat Budapesten
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Ízületi gyulladás tünetei, diagnózisa, kezelése

Tünetek

Az ízületi gyulladás (arthritis) tünetei változatosak lehetnek, attól függően, hogy melyik típusáról van szó. Azonban vannak általános jellemzők, amelyek a legtöbb ízületi gyulladásnál előfordulnak.

  • Fájdalom: Az érintett ízületek fájdalmasak lehetnek mozgatáskor vagy nyugalomban is.
  • Merevség: Sokan tapasztalnak ízületi merevséget, különösen reggel, vagy hosszabb ideig tartó inaktivitás után.
  • Duzzanat: Az ízületek duzzadttá válhatnak, ami tovább korlátozhatja mozgásukat.
  • Vörösség: Az ízületek környéke pirossá és melegebbé válhat.
  • Mozgástartomány csökkenése: Az ízületek mozgathatósága csökkenhet, ami nehézséget okozhat a mindennapi tevékenységek elvégzésében.

Diagnózis

Az ízületi gyulladás diagnózisának folyamata részletes és több lépésből áll, mivel számos különböző típusa létezik, és sok esetben hasonló tünetekkel járhatnak.

  1. Orvosi anamnézis: Az orvos részletesen kikérdez a tünetekről, az általános egészségi állapotról, a családban előforduló betegségekről és az életmódról, beleértve a dohányzást, az étrendet és a testmozgás gyakoriságát​​.
  2. Fizikális vizsgálat: Az orvos megvizsgálja az érintett ízületeket.
  3. Képalkotó tesztek: Röntgenfelvétel, ultrahang, vagy MRI használható az ízületekben lévő gyulladás, erózió vagy egyéb problémák azonosítására​​.
  4. Vérvizsgálatok: Ezek segíthetnek a gyulladásos állapotok megerősítésében vagy kizárásában. Egyéb laboratóriumi tesztek, mint például az ízületi folyadék elemzése vagy szöveti biopszia ritkán szükséges​​.

Kezelés

Az ízületi gyulladás kezelési célja a tünetek enyhítése és az ízületi funkció megtartása/javítása. A kezelés többféle módszert is magában foglalhat, és előfordulhat, hogy több különböző kezelést vagy kezelések kombinációját kell kipróbálni, mielőtt kiderül, mi működik a legjobban az egyén számára.

A kezelési lehetőségek közé tartozhatnak:

Gyógyszerek:

  • NSAID-ok (nem-szteroid gyulladáscsökkentők): Ezek a gyógyszerek, mint például az ibuprofen és a naproxen, enyhítik a fájdalmat és csökkentik a gyulladást. Vannak helyileg alkalmazható NSAID-ok is, krémek vagy gélek formájában, amelyeket közvetlenül az érintett ízületre kell felvinni. Hosszú távú alkalmazásra nem javasoltak.
  • Kontrairritánsok: Néhány krém és kenőcs mentolt vagy kapszaicint tartalmaz, ami zavarhatja a fájdalomjelátvitelt az ízületből.
  • Szteroidok: A kortikoszteroid gyógyszerek, mint például a prednizon, csökkentik a gyulladást és a fájdalmat, lassítva az ízületi károsodást. Hosszútávon nem javasoltak.
  • Betegségmódosító antireumatikus gyógyszerek (DMARD-ok): Ezek a gyógyszerek lassíthatják a reumás ízületi gyulladás progresszióját és csökkenthetik az ízületek és egyéb szövetek az károsodását.

Fizikoterápia:

Ez segíthet az ízületek mozgástartományának javításában és az ízületeket körülvevő izmok erősítésében.

Műtéti beavatkozások:

Ízület cseréje (arthroplasztika): egy olyan műtét, amely során a sérült ízületi felületeket eltávolítják és mesterséges komponensekkel helyettesítik. Leggyakrabban a térd- és csípőízületeket pótolják, de alkalmazzák a váll, a könyök, a csukló és az ujjak esetében is. Az ízületi csere célja a fájdalom enyhítése és a mozgásjavítás, amikor más kezelések, mint például gyógyszerek vagy fizikoterápia, nem hoztak kielégítő eredményt.

Ízületi fúzió (arthrodesis) egy másik típusú műtéti beavatkozás, amely során a sérült ízületi felületek közötti csontokat összenövesztik. Ezáltal az ízület merevvé válik, ami megszünteti a mozgás okozta fájdalmat. Bár az ízületi fúzió megszünteti az adott ízület mozgathatóságát, de használják az intenzív fájdalom kezelésére, különösen a láb és a kéz kisebb ízületeinél. Az eljárás során a csontokat lecsiszolják és rögzítik, majd egyesítik őket, hogy azok egyetlen, szilárd csontként növekedjenek össze.

Az Arthritis Foundation ajánlásai szerint a kezelési terv kialakításakor figyelembe kell venni a természetes fájdalomcsillapítási módszereket, a műtét lehetőségeket, valamint az egyén életmódját.

A kezelési folyamat időigényes és több egészségügyi szakember, többek között a háziorvos, reumatológus, fájdalom specialista és ortopéd bevonását igényeli.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Felhasznált irodalom:

Center for Diesases Control and Prevention. Arthritis. Arthritis Basics. Page last reviewed: December 2, 2021 Arthritis Basics | CDC

Arthritis Foundation. Blood, Fluid and Tissue Tests for Arthritis. Blood, Fluid and Tissue Tests for Arthritis

Mayo Clinic. Arthritis. Diagnosis&treatment. Aug. 29, 2023 Arthritis - Diagnosis and treatment - Mayo Clinic

Harvard Health Publishing. Harvard Medical School. Chronic inflammation and your joints

July 1, 2021 Chronic inflammation and your joints - Harvard Health

Cleveland Clinic. Arthritis. Last reviewed by a Cleveland Clinic medical professional on 04/15/2021. Arthritis: Symptoms, Causes, Types & Treatment (clevelandclinic.org)

Senthelal S, Li J, Ardeshirzadeh S, et al. Arthritis. [Updated 2023 Jun 20]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK518992/

Poudel P, Goyal A, Lappin SL. Inflammatory Arthritis. [Updated 2023 Apr 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507704/