Nőgyógyászat Budapesten
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Nőgyógyászat
Budapesten
A nőgyógyászati vizsgálat keretében gyakran kerül sor ultrahangvizsgálatra is. Az ilyenkor használt orvosi műszer hanghullámokat fogad illetve bocsát ki magából, melyek segítségével pontos képet ad a vizsgált belső szervekről
Nőgyógyászati betegségek szűrése
A nőgyógyászati szűrővizsgálat fizikális (bimanuális) vizsgálatot tartalmaz, melynek során tapintással meggyőződhetünk a méh alak-/nagyságbeli eltéréséről, ilyenkor kenetvétel és kolposzkópos vizsgálat is történik.

A kenetvizsgálat során fertőzésre derülhet fény (ma már egyre ismertebb HPV vírus is itt szűrhető ki) illetőleg cytológiai vizsgálat a rákszűrés hatékony eszköze.

Nőgyógyászat a HMM -nél

A fent részletezettek mellett, a kolposzkópos vizsgálat a méhnyakrák korai felfedezését biztosítja. A vizsgálatsor fájdalommentes, minimális kellemetlenséggel járhat.

A nőgyógyászati vizsgálat keretében gyakran kerül sor ultrahangvizsgálatra is. Az ilyenkor használt orvosi műszer hanghullámokat fogad illetve bocsát ki magából, melyek segítségével pontos képet ad a vizsgált belső szervekről. A műszert a nőgyógyász a hüvelybe helyezi, mely így részletes képet ad a méhről és a petefészkekről, illetve kimutatja az esetleges tumorok és miómák meglétét.

Nőgyógyászati betegségek

- hüvelygyulladás
- mióma
- petefészek ciszta
- vérzési rendellenességek
- méhnyakrák

Nőgyógyászati vizsgálat háttere

A nőgyógyászati vizsgálat az orvos részéről a beteg megismerésével kezdődik. A beszélgetés kapcsán az orvos megkérdezi, a beteg elmondja a jelen állapotára vonatkozó tüneteket, panaszokat.

Feltárásra kerülnek a korábbi betegségi előzmények. A beszélgetésnek feszültségoldó hatása is van.

Általában az alábbi kérdésekre kell felkészülni:

- Első menstruáció hány éves korban jelentkezett?
- Mikor volt az utolsó menstruáció?
- Szabályos-e a menstruációs ciklus?
- Terhesség, szülés volt-e az előzményben?
- Van-e, illertve volt-e valamilyen általános, belgyógyászati jellegű betegsége?
- Operálták-e?
- Gyógyszert szed-e?
- Gyógyszerallergiáról tud-e?
- Milyen fogamzásgátló módszert használ?
- Szexuális kapcsolat volt-e már, jelenleg van-e?

A megbeszélést követően történik meg maga a nőgyógyászati vizsgálat.
Több éjszakázás = több emlőrák??
Nem a bulvársajtóban, hanem egy tekintélyes amerikai szaklapban, a Journal of the National Cancer Institute-ban jelent meg két feltűnést keltett tudományos közlemény is arról, hogy az éjszaka is dolgozó nőknél jóval gyakoribb az emlők rosszindulatú daganata.

A tudósok ennek okát is tudni vélik: a "bűnös" a melatonin, pontosabban annak hiánya.

Éjszakai műszak

A két egymástól függetlenül végzett és publikált kutatásban - ráadásul különböző tudományos megközelítésben és módszerrel - feldolgozták a több éve éjszakai műszakban dolgozó nővérek morbiditási (megbetegedési) adatait. A Scott Davis vezette seattle-i kutató csoport 763 emlőrákban szenvedő nő kórtörténetét elemezte és hasonlította össze egy azonos számú, rákos daganatban nem szenvedő kontrollcsoporttal. Azt találták, hogy azok a hölgyek, akik átlagosan három évig voltak kénytelenek éjszakai műszakokat vállalni, 40 %-kal, akik pedig ennél is hosszabb ideig éjszakáztak, 60 %-kal gyakrabban betegedtek meg az emlők rosszindulatú elfajulásában.

A másik közlemlény, amely a neves bostoni Brigham and Women's Hospitalban született, nem találtak ilyen hatalmas különbséget az éjszakai és nappali műszakot vállaló között. Ennek ellenére, az ő eredményeik tán még ijesztőbbek, mert hatalmas adathalmaz elemzése során jutottak hasonló következetésekre -78 ezer amerikai éjszakai nővér tízéves statisztikai adatait dolgozták fel. És bizony ezekből is kiviláglott, hogy mennyivel veszélyeztetettebbek a nyugodt alvást hektikus munkára cserélő asszonyok. Azoknál az egészségügyi dolgozóknál, akik havonta legalább háromszor minimum egy, maximum huszonkilenc évig éjszakáztak, átlagosan 8 %-kal gyakrabban fejlődött ki mellrák. Akik viszont már három évtizede, vagy akár ennél is hosszabb ideig voltak kénytelenek havonta többször is virrasztani - 36 %-kal gyakrabban lettek betegek, jól alvó sorstársaiknál!

Ezek bizony ijesztő összefüggések.

Különösen annak tükrében, hogy egyedül az Egyesült Államokban évente 43.700 beteg hal bele ebbe a kórba. A statisztikák szerint, a rosszindulatú betegségekben elhunytak közül, a tüdőrákot követően az emlőrák a második leggyakoribb halálok.

Az amerikai tanulmány szerzői - bár mindannyian hangsúlyozzák, hogy további részletesebb vizsgálatokra van szükséges - a melatoninnal hozzák összefüggésbe a mellrák veszélyeztetettségét. A melatonin egy olyan hormonszerű anyag, mely, az agyban, pontosabban annak corpus pineale, magyarul tobozmirigy nevű apró részében termelődik. Az utóbbi években ezt az anyagot felkapták, "divatba jött", és a hormonból számos betegség ellen, köztük alvászavarok ellen is, árusítanak (méregdrága) gyógyszereket. Pontos élettani szerepe és hatásmechanizmusa máig nem tisztázott. Azt azonban biztosan tudjuk, hogy az úgynevezett cirkadián ritmus fenntartásáért, tehát a szervezetnek a napszakok váltakozásához, az éjjeli alváshoz és nappal ébrenléthez való alkalmazkodásáért (is) felel. Ezért a hormon termelődése is napszaki ingadozást mutat. Amikor az agyat (a szemen és a látóidegen át) nem éri a külvilágból érkező fényinger - magyarán sötétben, lehunyt szemmel alszunk -, fokozódik a melatonin kiválasztás. A melatonin legmagasabb vérszintjét éjjel egy és kettő között éri el - normális esetben, tehát álmunkban.

Ám az éjszakai műszakban dolgozóknál, akik állandó mesterséges fényben kénytelenek lenni, a melatonin termelődés alig mérhető értékekre zuhan le. Márpedig a csökkent melatonin képződés hatására a szervezetben fokozódik az ösztrogén nevű női hormon termelődése, amelyről tudjuk, hogy megnöveli a mellrák kockázatát. (Hogy ne csak a női, hanem a férfiolvasóinkat is idegesítsük, a prosztatrákot is összefüggésbe hozták az ugyanilyen mechanizmussal létrejövő, melatonin indukálta hormonális változásokkal...)

Melatonin

Az amerikai kutatók óvatosak, és nem győzik hangsúlyozni, hogy ez az összefüggés - egyelőre - még csak elmélet. Dr. Pálfalvi László, a Szent István Kórház onkológus főorvosa is megerősítette, hogy még nem ismert az emlőrák pontos oka. Könnyen lehet, hogy a melatonin is az egyik "bűnos", mert egyre több tudományos bizonyíték szól amellett, hogy ez a daganatfajta multifaktoriális, tehát számos okra visszavezethető kór.

És civilizációs betegség. Mennél fejlettebb egy ország, mennél Nyugatabbra megyünk, annál gyakoribb az emlőrák. A leggyakoribb pedig a legfejlettebb ipari országban, az Egyesült Államokban, ahol évente 175 ezer új esetet fedeznek fel. Ezért keresik (és találnak) összefüggést más "jóléti" tényezővel, például az elhízással és a stresszel. Abban Pálfalvi doktor is teljesen egyetért amerikai kollégáival, hogy az egészségügyi dolgozókat fokozottabban kell(ene) szűrni, mammográfiára küldeni, beleértve az éjszakai műszakot vállalók hölgyeket is. És minden asszonyt, Magyarországon.
Orvosaink
 • Dr. Dakó Imre
 • Dr. Mauks György
Áraink
 • Nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat (alapdíj):  22 500 Ft
 • Nőgyógyászati kontroll vizsgálat (3 hónapon belül):  18 000 Ft
 • Nőgyógyászati szűrővizsgálat (hüvelyi ultrahanggal, rákszűréssel és HPV vizsgálattal):  42 000 Ft
 • Nőgyógyászati szűrővizsgálat (hüvelyi ultrahanggal, rákszűréssel):  30 000 Ft
 • Ureaplasma urealyticum/parvum QPCR:  8 000 Ft
 • Gardnerella vaginalis QPCR:  8 000 Ft
 • Treponema pallidum PCR:  8 000 Ft
 • Neisseria gonorrhoeae PCR:  8 000 Ft
 • Mycoplasma genitalium PCR:  8 000 Ft
 • Herpes simplex virus (1/2) PCR genotipizálással:  8 000 Ft
 • 4-es panel (Chlamydia trachomatis • Neisseria gonorrhoeae • Mycoplasma genitalium • Ureaplasma urealyticum/parvum):  18 000 Ft
 • Receptírás:  5 000 Ft
 • Nőgyógyászati konzultáció, leletmegbeszélés:  22 500 Ft
 • Nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat hüvelyi ultrahanggal:  26 000 Ft
Nézzen szét nálunk
Képgaléria
Hírek és újdonságok
Friss blog posztok
2024. Június 17.
A depresszió egy komplex mentális egészségi állapot, amely számos egyént érint világszerte. Ez a hangulatzavar szomorúság, veszteség vagy harag érzését okozhatja, amelyek akadályozzák
2024. Május 17.
Bevezetés Az ételallergia világszerte egyre több embert érintő egészségügyi probléma, mely jelentős hatással van az érintettek mindennapi életére. Az ételekkel való interakció sorá
2024. Május 15.
Az allergiás reakciók pontos azonosítása Bevezetés: Az allergia az immunrendszer speciális túlérzékenységi reakciója, amely bizonyos környezeti anyagok, úgynevezett allergének jelenlét
Hétfő   
07:00 - 16:00
Kedd   
07:00 - 16:00
Szerda   
07:00 - 16:00
Csütörtök   
07:00 - 16:00
Péntek   
07:00 - 16:00
Szombat - Vasárnap   
Zárva
  
  +36 1 / 800 9333
  +36 30 / 633 0961
  1135 Budapest, Jász u. 33-35.